
Månadens bästa - juni 2024: I’ll kick you in the ass, you rascal, you
I juni har Patrik Forshage sjungit med i barnvisor om djävulen, fått ny musik av favoriter som Redd Kross ooch John Cale och dessutom mött John Grant både här, där och överallt. Här är den bästa musiken från månaden som gick.

Bonnie Prince Billy, Nathan Salsburg, Tyler Trotter - Hear the Children Sing
Från albumet Hear the Children Sing & The Evidence (No Quarter/Playground)
Ena halvan av ett album med bara två låtar, båda 20 minuter långa vyssande barnvisor. Bara Will Oldham har förmågan att få en textrad om att "the devil is a flower" att låta trösterik.

John Grant - All that School for Nothing
Från albumet The Art of the Lie (Bella Union/Border)
Ibland kan det vara frustrerande när mannen med en så förtrollande röst och låtskrivarförmåga aldrig låter sig vila i just de styrkorna. Men John Grant har alltid sökt nya utmaningar och testat sina och våra gränser - han gör det här för sin skull och ingen annans - och på hans sjunde soloalbum finns helig treenighet med dels experiment, dels hans tillfälliga musikförälskelse (här löjligt medryckande och underhållande vocoderfunk) och dels den hantverksskicklighet som gjorde hans Queen of Denmark-album till en av de bästa skivorna i sitt decennium.

Linda Thompson - John Grant (feat John Grant)
Från albumet Proxy Music (StorySound/Border)
Så den engelska folkdrottningen kan inte längre sjunga, på grund av svår halssjukdom, och lånar istället in några av sina favoritröster. Uppdraget att sjunga en hyllningssång till John Grant tillfaller givetvis… John Grant. Graden av meta i detta! Och dessutom årets i särklass smartaste skivomslag.

Isobel Campbell - Do or Die
Från albumet Bow to Love (Cooking Vinyl/Playground)
Med Mark Langan obönhörligt borta ur ekvationen hade man kunnat befara att den mildare parten i deras då-och-då-partnerskap som Skönheten&Odjuret skulle ha förlorat sin svärta. Men inte alls, den finns i högsta grad även hos Isobel Cambell på egen hand. Det som först kan låta som vänliga folksånger visar sig ha mörkare bottnar både i suggestiva celloattacker och i offensiva texter som den här. "Do or do not, there is no try, it's do or die"

David Bowie - Rock 'n' Roll Star
CD/Bluray-box (Parlophone/Warner)
Från några inledande och helt omvälvande hotellrumsdemos till en lång akademisk arkivframställan av outtakes och alternativa tagningar - det är just så här boxformatet ska se ut. Det är också just med den här precisionen, detaljkunskapen och fingertoppskänslan som David Bowies dödsbo alltid borde tagits omhand. Äntligen. Det enda som återstår här är väl att våga ge ut alltihop i en vinylversion, även om den blir så tung att den kräver trucklyft för att få in i hyllan.

Amanda Bergman - Wild Geese Wild Love
Från albumet Your Hand Forever Checking on My Fever (Gamlestans Grammofonbolag/Border)
I den gamla barnfilmen Jim och Piraterna Blom spelade regissören Hasse Alfredson rollen som Kolavippen, eller Döden om du så vill. Han var ett godhjärtat väsen som kom åkande på sin flakmoppe för att hjälpa åttaårige Jim att hantera sorgen efter sin bortgång far. Det gör han genom att lyfta ur pojken den stora tunga och destruktiva svarta sorgesten som finns i pojkens bröst, för att ge honom möjlighet att minnas och sakna sin far på ett trösterikt och varmt kärleksfullt sätt istället för nedbrytande. På precis samma sätt fungerar Amanda Bergman lätta handlag i de värmande sånger som är hennes sätt att minnas sin far, och för alla oss som förlorat någon närstående återstår bara att tacka för tröst och terapi.

Jesse Malin - Chasing the Light
Livealbum/DVD (Wicked Cool/Border)
Rock'n'roll-romantik från Manhattans Lower East Side är aldrig med hjärteknipande än i Jesse Malins samtidigt sårade och NYC-arroganta sätt att hantera arvet efter Syl Sylvain, Dion, Garland Jeffreys och The Replacements. De senares Tommy Stinson är en av konsertens gäster, liksom Gogol Bordellos Eugene Hütz i The Pogues If I Should Fall from Grace with God. Ännu starkare är när självaste H.R. gästar i en cover av Bad Brains I & I Survive. Att pengarna från skivan kan bistå Jesse Malins fortsatta långsamma rehab efter den ryggmärgsinfarkt han drabbades av för ett år sedan är gott och bra, men Chasing the Light är ett självklart inköp helt på sina musikaliska meriter.

Dave Alvin & Jimmie Dale Gilmore - Why I'm Walking
Från albumet TexiCali (YepRoc/Border)
Jimmie Dale Gilmores röst är unik i sin känslighet, och den här Stonewall Jackson-låten är som skriven för honom.

John Cale - POPtical Illusion
Album (Domino/Playground)
Vilken klåpare som helst med Logic Pro X kan "experimentera" med modern produktion, och habila låtskrivare med koll på harmonier går det 13 på dussinet. Att kombinera experiment som faktiskt både är nyskapande och spännande med ett exemplariskt låtskrivande, och dessutom toppa det med en av världens mäktigaste barytonstämmor, det är få förunnat. Att fortsätta excellera i allt det vid 82 års ålder, liksom han gjort i mer än 60 år, det kräver ett genuint och sant geni. Det kräver en John Cale.

Redd Kross - Redd Kross
Album (In the Red/Border)
Såhär 44 år in den karriär som de elegant skildrar i avslutande Born Innocent är bröderna Jeff och Steve McDonald fortfarande de kaxigaste och mest välharmonierande powerpopbröderna man kan föreställa sig - sorry, Lemon Twigs - och deras nya dubbelalbum har inga svackor. Möjligen bör det kanske intas i mindre doser, för att inte riskera lyssnarens utmattning.
Annat hörvärt från juni är Dirty Three, The Decemberists, The Folk Implosion, Ryan Davis (egentligen från i höstas, men med europeisk release och uppmärksamhet först nu), en fin Wilco-EP och The Eels.
I juli tar skivbolagen semester, men några rännilar av spännande skivor finns fortfarande att se fram emot under månaden. Till exempel:
- Cigarettes after Sex
- Tom Verlaine
- Steve Earle live
- Beachwood Sparks
- The Ravonettes
- Bill Callahan
- Empire of the Sun