Månadens bästa musik - Juni 2023

(Ursprungligen publicerad i Nöjesguiden juni 2023)

I junis solsken håller Nöjesguidens ålderman Patrik Forshage Josh Homme och Deportees i handen på väg mot avgrunden. Här är den bästa musiken från juni.

Deportees - People Are A Foreign Country

Album (Sony Music)

Ett nytt album med Deportees är som ett efterlängtat samtal fullt av djupaste allvar med någon du tycker om och litar på. Mörkt och tungt, visserligen, men samtidigt luftigt, tryggt och varmt. People Are A Foreign Country är den enda skivan som tål att stå rygg mot rygg med The Nationals The First Two Pages of Frankenstein den här sommaren.

Lucinda Williams - Stories from A Rock N Roll Heart

Album (Highway 20/Border)

Det blir förstås övertydligt när Lucinda Williams backad av Bruce Springsteen förklarar att hon har ett rock'n'roll-hjärta - som om vi inte hade märkt det! Det som sticker ut mest är mer subtila samarbeten med hjälten Jesse Malin som New York Comeback (och visst har du bidragit till hans sjukvård via Sweet Relief?).

Foto: Patrik Forshage
Foto: Patrik Forshage

Lloyd Cole - On Pain

Album (Ear/Playground)

Att flera medlemmar från hans gamla The Commotions återvänt till boet bidrar till att förankra musiken i hans tidigaste sånger, medan Warm by the Fire har den tidiga solokarriärens tuffare NYC-rockprägel. Och som alltid finns det ingen annan singer-songwriter som har lyriska vändningar eller eleganta popmelodier värdiga Lloyd Coles.

Baxter Dury - I Thought I Was Better Than You

Album (Heavenly/Border)

Den gemensamma nämnare som Baxter Dury delar med förebilderna Serge Gainsbourg, Leonard Cohen och pappa Ian Dury skulle kunna sammanfattas med orden "självironi", "självförbränning" och "casanova".

Foto: (Hansa studio Berlin) Peter Rosemann
Foto: (Hansa studio Berlin) Peter Rosemann

Per Svensson - Together in Darkness

Från albumet Magic Trip (Kommun2/Bengans)

Nu är det nog ändå dags att undersöka vad som finns i den där graven i Paris märkt med James Douglas Morrisons namn, när indikationerna är så starka på att han under svenskt namn skapar konst och musik i Göteborgstrakten och i Berlin. Så mycket mer psykedelisk än så här blir inte rockmusiken.

Creep Show - Yawning Abyss

Album (Bella Union/Border)

På John Grant och Wranglers andra album tar de sig an sin weltsmerz med rätt gott humör. "Come jump with me into the maw of the great yawning abyss / Don't be silly now, you know you've always wanted this" sjunger John Grant uppmuntrande, och Stephen Mallinders medryckande industrisynth bär tydliga spår av rötterna i Cabaret Voltaire.

M. Ward - Too Young to Die (featuring First Aid Kit)

Från albumet Supernatural Thing (Anti-/Playground)

Samarbetet med systrarna Söderberg är höjdpunkten, men fantastiska tidslösa nya klassiker på egen han och med bland andra Jim James och Neko Case bidrar till att göra Supernatural Thing till M Wards karriärtopp.

Queens of the Stone Age - In Times New Roman…

Album (Matador/Playground)

När livet är tungt och hårt blir Josh Hommes musik ännu mörkare och brutalare. Men han är en tänkare och en stilist, och ger inte upp nyanser, dynamik och sneda leenden ens under de svåraste förhållanden.

Foto: Christine Jacobsson
Foto: Christine Jacobsson

SunYears - Last Night I Dreamt That I Met Phil & Don (feat Fruit Bats)

Från albumet Come Fetch My Soul (Yep Roc/Border)

Lite till mans brukar vi ju drömma om Everly Brothers, men att sjunga stämmor om det över snygg country-rockabilly kräver sin Peter Morén!

Squid - O Monolith

Album (Warp/Border)

När Black Midi makrodoserat Mr Bungle och tappat kontakten med marken och Fountains D.C stelnat i Oasis är det snart bara Squid som vinglar vidare i den halsbrytande högljudda balansgången mellan gitarrindie och friform.

The Baseball Project - Grand Salami Time!

Album (Omnivore)

Den där överkomplicerade varianten av brännboll är helt obegriplig, och lika konstigt ör att den idrotten fascinerat det här bandet tillräckligt för än så länge fyra temaskivor. Däremot behöver man inte fundera särskilt över den exemplariska powerpop och garagerock som Steve Wynn, Peter Buck, Mike Mills, Scott McCaughey och Linda Pitmon alltid serverar, här dessutom ihop med Mitch Easter, Stephen McCarthy och Steve Berlin.

Inte heller dåligt i maj:

Album från King Krule, Son Volt, Louise Post, Jason Isbell and The 400 Unit, Bob Hund och Albert Hammond Jr.


Under juli brukar ju alltid skivfloden sina, men Patrik Forshage ser fram emot att lyssna åtminstone på:

  • Madness
  • Dexys
  • Anohni and the Johnsons
  • Chris Stamey
  • Nick Drake-hyllningen