Lisa Nilsson - Uteblivna vi

Diesel/Playground

BETYG: 6 av 6

Att Lisa Nilsson inte gjort ett studioalbum på tolv år innan det här hade vi kunnat älta länge - ett sådant oerhört slöseri med en av landets allra varmaste soulröster. Eller så släpper man alla sådana negativa onödigheter och ger sig hän åt att återkomsten innebär det allra starkaste album hon gjort under en mer än 35 år lång karriär.

Utebliva vi har hon gjort tillsammans med Johan Lindström, och utan att ge utrymme för några eventuella skivbolagssynpunkter - "jag visste att jag hade sjungit ihop pengar nog att bekosta det själv om de inte velat vara med". Hon har berättat hur hon under inspelningarna i Atlantisstudion fastnade med blicken på väggarnas skivomslag från Fred Åkerström och Lill Lindfors, och hur det gjorde henne påmind om deras gedigna hantverk.

Arvet därifrån förvaltar Lisa Nilsson på ett exceptionellt sätt på Uteblivna vi, som på många sätt arbetar i Anders Burman-traditionen från sent 1960- och tidigt 1970-tal, då visa, jazz, soul och popschlager kunde mötas och kombineras sömlöst, med lika delar utsökt låtmaterial, gediget orkesterhantverk och distinkt och unikt tilltal. Lisa Nilsson ger skivan en väldigt personlig och egen dimension inte bara genom sin röst, även om det hade varit fullt tillräckligt, utan också i de texter hon skrivit tillsammans med Andreas Matsson. De griper tag och känns personliga på ett ibland nästan brutalt sätt i sina iakttagelser av livets och relationers lyckor och ärrbildningar.

De tidiga smakproven Silverregn och Återvänd till mig var fina men gav inte ens början till förståelse för vad albumet Uteblivna vi skulle innebära. För faktumet att Lisa Nilsson inte har någon jämlike i landet när det kommer till att sjunga elegant soul som Återvänd till mig, med ädlaste kvalitet i precis varenda detalj från den slickade kompgitarren till ett mättat saxonfonsolo, det visste vi sedan tidigare. Det är oantastligt i sig, men storheten hos Uteblivna vi uppstår när hon väljer andra uttryck att kombinera det med.

Titelspåret är ett av många låtskrivarsamarbeten med Andreas Mattsson. Det är en lång visa i valstakt med lush stråksektion i bakgrunden och med alla förutsättningar att bli en del av en svensk evergreen-kanon, och när Lisa Nilsson med sin leverans till och med tangerar Monica Zetterlunds varmaste stunder är sex minuter nästan för kort. Ännu längre är den episka balladen Kvinnan som är jag, där Martin Hederos och Lisa Nilsson har samarbetat med kompositionen bakom Andreas Mattssons text ur vad som framstår som Lisa Nilssons existensiella grubblerier om förväntningar och livsval.

Ett annat av hennes Andreas Mattsson-samarbeten är Försökte tycka om dig, en löjligt snygg soulig schlagerpoplåt som å ena sidan är omedelbart älskvärd och å andra sidan gör lite ont i magen för den som någon gång brottats med vuxna relationer. Om jag går vid min sida är en tonsatt Kristina Lugn-dikt i klassisk jazzviseton, med bas och en Gals'n'Pals-ljudande kör som enda backning bakom Lisa Nilsson fullständigt klockrena och självklara stämma.

Som komplement till de nyskrivna sångerna har Lisa Nilsson valt några covers som hon förklarar varit särskilt viktiga för henne från barndomen och framåt. Ur de erfarenheterna har hon översatt Don McLeans And I Love You So för en akustisk vistolkning, och därifrån hämtar hon också Turids Dikt vid havet. Hon har dessutom den mycket goda smaken att ta sig an poetiska Livet är en cykeltur från Ola Magnells kriminellt förbisedda sista album i en stilla och känslig tolkning, och lika stark är hennes ömsinta jazzpopiga version av Robert Brobergs allvarsamt kärleksfulla Låt mig värma din frusna själ.

Urvalet covers bidrar till att förstärka känslan av att Uteblivna vi är en skiva i traditionen av De Allra Största intill artister som Lill Lindfors, Monica Zetterlund och Svante Thuresson. Kanske lite paradoxalt bidrar hennes tolkningar intill de egna sångerna också till att Uteblivna vi känns som en så djupt personlig skiva, kanske den mest personliga Lisa Nilsson gjort. Hursomhelst är det den bästa skiva hon gjort.

Av Patrik Forshage

21 mars 2025

Skivrecension